Katte i løbetid
Mange sender os spørgsmål om katte i løbetid og hvad man skal gøre i disse perioder, så derfor besluttede vi at lave denne side og gå i dybden med hvornår, hvorfor og hvordan man skal reagere når sin kat er i løbetid. For mange er det jo første gang nogensinde de skal prøve at have en kat i løbetid, så denne oplevelse kan blive noget nemmere hvis man har forberedt sig en smule på det og ved hvad det handler om, det er netop dette vi vil prøve at forklare om her!
Lad os starte med det grundlæggende, hvor ofte en kat kommer i løbetid og om den første løbetid.
Den første løbetid for en kat kommer an på en del faktorer, såsom racen, kattens helbred og hvad tid på året det er, men set med en bred synsvinkel kan en kat få sin første brunst periode allerede når den er 3 måneder, og andre katte får den først når de er omkring 20 måneder, men generelt set er det mest normale at en kat kommer i løbetid efter cirka 7 måneder, men man skal altså ikke være nervøs hvis den kommer før eller senere, dette er ikke unormalt for mange katte!
Hvor ofte en kat kommer i løbetid er også betinget af nogen ting, men generelt kommer katte i brunst om foråret (omkring Februar) og fortsætter med mellemrum indtil efteråret (omkring Oktober) For indendørs katte gælder dog lidt andre regler, de er jo ikke udsatte for temperaturen i samme omfang som udendørs katte og får mere konstant lys hele året derinde, så de kan være i brunst hele året med mellemrum. De holder med andre ord ikke "pause" om vinteren.
En kat kommer i løbetid cirka hver tredje uge, men som med det andet kan det variere meget fra kat til kat, men vi tager gennemsnittet her for at gøre det brugbart, selve brunst perioden er katten i omkring 9-11 dage og det betyder så også at en kat kan komme i løbetid hele 10 gange på et år, men igen variere dette meget, men man skal ikke blive bekymret hvis sin kat kommer ofte i løbetid, eller der er længere imellem.
Katte i løbetid, hvilke tegn er der på dette?
Der er adskillige tegn på at en kat er kommet i løbetid, allerede i forbrunst perioden som kan vare 2-3 dage kommer der tydelige tegn som man kan holde øje med, så man ved det er ved at ske, det være sig at katten bliver meget social, gnider sig om at ting og sager samt menneskers ben, aer man den på ryggen vil den typisk skyde denne i vejret og blotte sine kønsorganer, dog er katte i forbrunst ikke villige til at parre sig, det kommer først under selve brunsten. Dette fortsætter normalt under hele løbetiden.
Et andet tegn på din kat er i løbetid er hankattene, der vil komme en del på besøg, da de automatisk fra naturens side kan fornemme når en hunkat er i brunst, så får du pludselig besøg af mange hankatte på matriklen så er det et ret tydeligt tegn på at hunkatten er i forbrunst.
Hvad kan man gøre hvis man vil undgå løbetid hos sin kat?
Hvis man vil undgå killinger så er det at sterilisere sin kat helt klart det bedste, men slipper også for den strinte som mange hunkatte gør under løbetiden, det kan lugte ret fælt, og for den høje "skrigen" som nogen hunkatte kommer med for at tiltrække hankatte, så er man helt sikker på at man ikke ønsker killinger med sin kat, så er en sterilisation af sin kat helt klart det bedste, og nej det er ikke synd for katten, du ødelægger ikke kattens liv ved at sterilisere denne, mange har den opfattelse at det er synd for katten, men det er nærmest som med mennesker, man tager ikke skade af det tværtimod faktisk.
Selve operationen med at få steriliseret sin kat er simpelt, man aflevere normalt sin kat om morgenen og kan hente den igen om aftenen, så det er ikke noget man skal være bange for på nogen måde, vi er helt klart tilhængere af at sterilisere sin kat hvis man er sikker på man ikke vil avle på denne, det er mest hensigtsmæssigt for både katten og ejerne i vores øjne! Eneste lille ting som man skal være opmærksom på er at steriliserede katte kan have en tendens til at blive tykke (overvægtige), men det kan tilpasses med enten kontrol af maden eller specielt kattemad til katte som er steriliseret, så det er ikke verdens største problem.
Mange har forsøgt sig med p-piller til katte, dette kan virke okay, men er bestemt ikke 100 procent sikkert for at undgå killinger, og tror mange opgiver dette efter et par brunst perioder, for det er næsten umuligt at styre når man taler om katte.
Hvordan fungerer en brunst periode i detaljer?
Som tidligere nævnt er der en forbrunst periode på typisk 2-3 dage, derefter en brunst periode på 7-10 dage, det er selve processen i tidslinje perspektiv, en hunkat bløder ikke under brunst perioden, kontra en hun hund som bløder, katte bløder ikke fordi de ikke har ægløsning under brunst perioden, ægløsningen kommer først efter at katten er blevet parret, så dette er grunden til at katte ikke behøver "underbukser" som hunde under denne periode. Som med hunde vil katten ikke parres under forbrunsten.
Der er 2 scenarier som kan opstå når katten får ægløsning. Bliver katten gravid (drægtig) vil denne først komme i løbetid igen efter killingerne er taget fra den, i denne periode burde den ikke komme i løbetid, dog er der undtagelser, men dette er ikke set ofte. Bliver katten "falsk" gravid som ofte sker, vil katten først komme i løbetid igen efter 30-50 dage.
Hvad så når katten bliver gravid?
Bliver katten rigtig gravid eller drægtig, så er selve denne periode inden killingerne kommer typisk på 50-70 dage.
Katte i løbetid, ja eller nej?
Katte i løbetid kan være en rigtig god oplevelse men også en forfærdelig en i nogen tilfælde, gør op med dig selv om du behøver at få killinger med din kat, ellers få den steriliseret og undgå de dårlige episoder, det er ikke synd for katten. Men i bund og grund er det op til katteejerne om deres kat skal steriliseres eller ej, ingen andre skal eller bør bestemme dette.
Kontakt os her hvis du har flere spørgsmål om katte i løbetid